Et samarbejde mellem Forsvaret og erhvervsskolen TEC betyder, at våbenmekanikere ved Forsvaret kan tage dele af deres uddannelse på TEC’s erhvervsskole i Ballerup. Det er dele af den praktiske oplæring, som normalt skulle gennemføres i Forsvaret, der fra slutningen af marts 2025 kan gennemføres på TEC.
Samarbejdet sker under en tilspidset sikkerhedspolitisk situation i Europa, hvor der er et øget behov for veludannede faglærte i Forsvaret. Med samarbejdet får Forsvaret bedre mulighed for at uddanne de specialister, der skal vedligeholde og reparere militært materiel. Forsvaret har brug for at ansætte op til 16 lærlinge om året.
”Danmark står i en ny sikkerhedspolitisk situation. Det betyder, at der er brug for at uddanne flere til at mestre den finmekanik, der er i våben. Samarbejdet mellem TEC og Forsvaret viser, at vi kan stå sammen og handle, når der er brug for det”, siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
”Danmark er midt i en historisk oprustning af Forsvaret, derfor er det også helt naturligt, at vi sikrer, at endnu flere kan uddanne sig til våbenmekanikere. For bag ethvert kampfly, fregat eller kampvogn står en faglært, som sikrer at Forsvarets udstyr virker optimalt. Den aktuelle sikkerhedspolitiske situation kræver, at vi trækker på endnu flere og forskellige kompetencer, så vi kan styrke hele Danmarks forsvar,” siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen.
”Jeg er rigtig glad for, at TEC nu kan hjælpe med at uddanne våbenmekanikere til Forsvaret og bidrage til at styrke sikkerheden af Danmark. Vi har gennem årene haft et godt samarbejde med Forsvaret på en række andre uddannelser, og jeg er glad for, at vi igen hurtigt kan bidrage med gode løsninger. Også en stor tak til Børne- og Undervisningsministeriet for at handle konsekvent”, siger direktør for TEC Morten Emborg.
TEC har oplæringskapaciteten til at kunne tilbyde Forsvarets elever oplæring i finmekaniske dele af våbenmekanikeruddannelsen, som Forsvaret ikke selv kan varetage. Samarbejdet mellem Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, TEC og Forsvaret gør det muligt, at Forsvaret at kan ansætte og udlære op til 16 våbenmekanikerlærlinge årligt, såfremt der ikke er frafald. Det er kun Forsvarets våbenmekanikerlærlinge, som kan oplæres af denne vej.
Uddannelsen rykker fra TEC's campus i Ballerup til campus på Frederiksberg i august 2025.