Faldende ungdomsårgange betyder, at der i fremtiden vil være færre elever på ungdomsuddannelserne, hvilket vil udfordre institutionernes økonomi.
Flere uddannelser under samme tag kan være med til at sikre et bredt geografisk udvalg af uddannelser med attraktive uddannelsesmiljøer for de unge – også i tyndt befolkede områder, hvor det bliver sværere at udbyde ungdomsuddannelser. Derfor kan udbydere af ungdomsuddannelser og erhvervsuddannelser fra andet halvår af 2025 søge midler til at understøtte campusdannelse, der skal sikre attraktive sociale ungemiljøer.
Midlerne skal blandt andet bidrage til, at uddannelsesudbud i landdistrikter fastholdes og gøres mere bæredygtige. Samtidig skal midlerne anvendes til investeringer og aktiviteter, som understøtter et godt uddannelsesmiljø på tværs af ungdomsuddannelser. Det kan for eksempel være tværfaglige undervisningsforløb, bedre brug af bygninger og lokaler samt udstyr, sociale aktiviteter eller udviklingstiltag som tilbygninger.
”Vi har netop vedtaget en reform af ungdomsuddannelserne, som blandt andet skal sikre gode ungdomsuddannelser i hele landet. Derfor er jeg meget glad for, at skolerne allerede nu kan søge om midler til at skabe campusmiljøer. Det giver institutioner mulighed for at tage forskud på nogle af de elementer, som reformen indeholder. Og kan være med til at sikre, at alle unge efter grundskolen har mulighed for at begynde på en uddannelse i nærheden af, hvor de bor, og hvor der er et stærkt ungdomsmiljø. Noget, vi ved, er vigtigt for mange unge,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Om campuspuljerne
Konkret udmøntes to campuspuljer på samlet 25 millioner kroner årligt fra 2025 og frem til understøttelse af campusdannelser og eksisterende campusmiljøer. Med puljerne gives et økonomisk incitament til, at institutionerne danner eller videreudvikler campusmiljøer med flere forskellige uddannelser på samme sted.
Campusmidlerne udmøntes ved to ansøgningspuljer med en årlig ansøgningsrunde fra andet halvår af 2025 og frem. Der udmøntes en pulje på 18 millioner kroner til støtte af kommende campusdannelser, herunder nye fusioner og samlokaliseringer. Derudover udmøntes en pulje på 6,9 millioner kroner til at styrke uddannelsesmiljøer, hvor der i forvejen udbydes flere uddannelser i et samlet område.
Puljerne vil kunne søges i andet halvår 2025. Information om ansøgningsproceduren, kriterier for tildeling af tilskud mv. vil fremgå af vejledninger om puljer, som offentliggøres i forbindelse med udmelding af puljerne. Ansøgerne skal være institutioner, der udbyder ungdomsuddannelser og er godkendt efter institutionsloven for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v. (AGV-loven) eller erhvervsrettet uddannelse (IEU-loven).
Der blev i forbindelse med Aftale om Styrkede Gymnasiale Uddannelser af 3. juni 2016 afsat varige midler på finansloven til understøttelse af campusdannelse fra 2025.
Regeringen og aftalepartierne har med aftalen om finansloven for 2025 aftalt en række justeringer af taxameter- og tilskudssystemet. Taxameterjusteringerne indeholdt blandt andet en campuspakke med et økonomisk tiltag omkring afsættelse af puljemidler til campusunderstøttelse. Udmøntningen af campuspuljerne har forudsat forligskredsens tilslutning.