Hop til indhold

Adgang til tolkebistand for forældre med ophold efter særloven

En forvaltningsmyndighed i almindelighed må sikre, at den er i stand til at forstå og blive forstået af udlændinge i forhold til sager inden for myndighedens sagsområde. Efter omstændighederne må myndigheden således om fornødent stille tolke- og oversættelsesbistand til rådighed for den pågældende. Det gælder generelt og ikke kun, hvor der i særlovgivningen eller en international konvention er pligt til tolkebistand.

Sprogvurdering af  børn med ophold efter særloven

Med lov nr. 693 af 24. maj 2022 blev der med en ændring af dagtilbudsloven vedtaget midlertidige regler på dagtilbudsområdet, der vedrører børn med ophold efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine (herefter særloven).

Det er efter disse regler den enkelte kommune, der på baggrund af en konkret individuel vurdering beslutter, om et barn med ophold efter særloven, der er optaget i et dagtilbud, samt et barn, der ikke er optaget i et dagtilbud, skal have foretaget en vurdering af deres danske sprog.

I vurderingen af, hvorvidt barnet skal have foretaget en sprogvurdering kan der lægges vægt på, at det kan være bedst for barnet, at barnet ikke med det samme skal have foretaget en vurdering af dets danske sprog og herefter mødes af krav om dansk sprogstimulering, men at det henset til den særlige situation og ud fra en konkret vurdering kan være vigtigere, at barnet får den fornødne tid og ro til at finde sig til rette i Danmark. 

Hvis kommunen beslutter, at et barn, der ikke er optaget i dagtilbud, ikke skal have foretaget en sprogvurdering, skal kommunen gøre forældrene opmærksomme på muligheden for, at deres barn kan blive optaget i et dagtilbud.

For børn med ophold efter særloven, der ikke er optaget i et dagtilbud, og hvor kommunen har besluttet, at barnet ikke skal have foretaget en sprogvurdering i 3 års alderen, vil det være op til den enkelte kommune at vurdere, om barnet på et senere tidspunkt inden skolestart skal have foretaget en sprogvurdering af barnets danske sprog. 

For børn, der ikke har ophold efter særloven, gælder de almindelige regler for sprogvurdering og sprogstimulering, som følger af dagtilbudsloven. 

Reglerne i dagtilbudsloven målrettet personer, der har ophold efter særloven, ophæves som udgangspunkt den 17. marts 2026.

Børn med ophold efter særloven er ikke omfattet af kravet om optagelse i et obligatorisk 30-timers sprogstimuleringstilbud til tosprogede børn

Børn, der har ophold efter særloven, og som ikke er optaget i et dagtilbud, er i medfør af dagtilbudslovens § 11, stk. 8, 2. pkt. ikke omfattet af regler om optagelse i et obligatorisk sprogstimuleringstilbud i form af et dagtilbud 30 timer om ugen. 

Disse børns sprogstimulering skal på baggrund af sprogvurderingen fastsættes ud fra barnets behov. 

Reglerne i dagtilbudsloven målrettet personer, der har ophold efter særloven, ophæves som udgangspunkt den 17. marts 2026.

Sidst opdateret: 10. marts 2025