Hop til indhold

Undervisningstilbud til børn med ophold efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer fordrevet fra Ukraine 

Kommunen kan indskrive børn fordrevet fra Ukraine i folkeskolen.

Derudover kan kommunen opfylde sine undervisningsforpligtelser ved efter overenskomst at henvise elever til undervisning i andre skoler end kommunens egne skoler efter de almindelige henvisningsbestemmelser i folkeskolelovens § 22.

Det er ligeledes muligt efter friskolelovens regler, at kommunen indgår en aftale med en fri- eller privatskole om, at skolen underviser tosprogede elever i den undervisningspligtige alder i særlige modtagelsesklasser i maksimalt to år. Der henvises til § 36 g–j i friskoleloven.

Elevens bopælskommune kan yde tilskud til en efterskoles eller en fri fagskoles driftsudgifter til en elev, der er kommet til Danmark som uledsaget mindreårig flygtning i alderen 14-17 år og er omfattet af integrationsloven, jf. 29 b, i lov om efterskoler og frie fagskoler.

Efter den 1. august 2024 er det ikke længere muligt at etablere særlige grundskoler. Det indebærer, at de børn og unge, som tidligere har været indskrevet i disse tilbud, skal tilbydes alternative undervisningstilbud.

Der er desuden indført særregler i folkeskoleloven om kommunens muligheder for at henvise elever med ophold i medfør af særloven til undervisning i en anden kommunes skoler eller til en fri grundskole. Der er for undervisning på 7.-9. klassetrin og i 10. klasse mulighed for, at kommunen kan henvise til en institution omfattet af lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v. eller lov om institutioner for forberedende grunduddannelse. Der skal bl.a. være indgået en overenskomst mellem parterne herom.

Der henvises endvidere til spørgsmål og svar under gymnasiale uddannelser, erhvervsuddannelser, forberedende grunduddannelse (FGU) og erhvervsrettet og almen VEU.

Den ukrainske online skole og elevernes skolegang i Ukraine

Elever fordrevet fra Ukraine er omfattet af undervisningspligten på samme vilkår som øvrige børn i den undervisningspligtige alder. 

Børne- og Undervisningsministeriet har med hjælp fra den danske ambassade i Ukraine fået bekræftet, at elever fordrevet fra Ukraine ikke er forpligtet til at deltage i ukrainsk fjernundervisning.

Såfremt forældre til elever fordrevet fra Ukraine modtager modstridende information fra deres lokale grundskole i Ukraine, kan forældrene rette henvendelse til Ministry of Education and Science of Ukraine for at få bekræftet ovenstående. 

Børne- og Undervisningsministeriet henviser til FAQ om undervisning af elever fordrevet fra Ukraine på Ministry of Education and Science of Ukraine’s hjemmeside, herunder specifikt spørgsmål 12 og 13, der berører fortsat adgang til undervisning i Ukraine ved hjemrejse. 

Gå til FAQ (emergency.mon.gov.ua) 

Online-undervisning som hjemmeundervisning

Der er mulighed for hjemmeundervisning. Der er hjemmel til, at forældre, der er fordrevet fra Ukraine, i stedet for indskrivning i lokal kommunal skole kan vælge, at deres børn følger online-undervisning (dvs. overtager ansvaret for undervisningsforpligtelsen). Det vil sige, at forældrene eller en underviser sørger for undervisning af børn i den undervisningspligtige alder. Forældrene skal meddele det skriftligt til den kommune, hvor de bor, og før undervisningen begynder. 

Kommunen fører tilsyn med hjemmeundervisning. Kommunen kan hvert år afholde prøver i dansk, regning/matematik, engelsk, historie/samfundsfag og naturvidenskabelige fag for at sikre, at undervisningen står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Det kan ikke kræves af kommunen, at prøverne afholdes på et andet sprog end dansk.

I faget dansk skal der undervises på dansk.

Sidst opdateret: 12. marts 2025