Prøveafholdelse for elever, der er fordrevet fra Ukraine, med ophold efter særloven
Prøverne i fag, der ikke er sprogfag, afholdes på dansk. Det gælder også selvom eleverne er blevet undervist på ukrainsk eller engelsk i prøvefag. Der kan ikke afholdes prøver på ukrainsk.
En elev med ophold efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer fordrevet fra Ukraine, vil efter de almindelige regler for folkeskolens afgangseksamen – ligesom andre elever – efter en konkret og individuel vurdering kunne fritages for at aflægge prøve i et eller flere fag.
Det kræver, at eleven opfylder betingelserne i prøvebekendtgørelsens § 39, stk. 1.
Det indebærer bl.a.,
- at eleven skal være ankommet til Danmark efter det fyldte 14. år, og
- at prøveaflæggelse ikke anses for hensigtsmæssigt på grund af elevens utilstrækkelige danskkundskaber.
Skolerne har mulighed for at søge dispensation til at fritage elever for prøve på 8. klassetrin, hvis eleven er ankommet til Danmark efter det fyldte 13. år, hvis det vurderes, at prøveaflæggelse ikke anses for hensigtsmæssigt på grund af elevens utilstrækkelig danskkundskaber. Ansøgningen skal sendes til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet på fp@stukuvm.dk.
Prøver i fag, der ikke er sprogfag, og som afholdes i 10. klasse for elever, der er fordrevet fra Ukraine, afholdes på dansk.
Obligatoriske sprogprøver for elever, der er fordrevet fra Ukraine, med ophold efter særloven
Kravet om aflæggelse af sprogprøver kan fraviges for elever, der er fordrevet fra Ukraine, med ophold efter særloven.
Det er skolens leder, der skal træffe beslutning om, hvorvidt en elev skal aflægge sprogprøven. Skolens leder vil i sin beslutning om at fravige kravet om sprogprøve kunne lægge vægt på elevens faglige forhold og tilknytning til Ukraine. Der kan f.eks. være situationer, hvor eleven modtager faglig undervisning på ukrainsk og dermed kan have gavn af at fortsætte med at modtage undervisning i dansk som andetsprog.
Elever der er fordrevet fra Ukraine, skal gennemføre Folkeskolens Nationale Overgangstest i folkeskolen
Elever, der er fordrevet fra Ukraine, med ophold efter særloven, som er indplaceret i en folkeskole, herunder i modtageklasser og specialklasser, er omfattet af de almindelige regler for Folkeskolens Nationale Overgangstest. De skal derfor aflægge testen.
Skolens leder skal tilbyde særlige vilkår for gennemførelse af en test til elever med psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse eller tilsvarende vanskeligheder samt til tosprogede elever med utilstrækkelige danskkundskaber, når dette er nødvendigt for at ligestille disse elever med andre i testsituationen jf. testbekendtgørelsens § 8.
Hvis skolens leder vurderer, at en elev på grund af betydelig funktionsnedsættelse eller utilstrækkelige danskkundskaber ikke vil kunne gennemføre en test med et resultat, der kan bidrage til kvalificering af den løbende evaluering, kan skolens leder i særlige tilfælde fritage eleven.
Det kræver, at eleven opfylder betingelserne i testbekendtgørelsens § 10.
Det indebærer bl.a., at det inden fritagelsen er vurderet, at eleven ikke kan gennemføre testen på særlige vilkår, at forældrene og eleven er enige i, at eleven skal fritages fra testen, og at skolens leder efter samråd med forældrene, og så vidt muligt eleven fastlægger, hvilke andre metoder til evaluering af eleven, der skal træde i stedet for Folkeskolens Nationale Overgangstest.
Folkeskolens Nationale Overgangstest skal gennemføres fra skoleåret 2022/23 til og med skoleåret 2025/26.
Elever der er fordrevet fra Ukraine, skal gennemføre den nationale trivselsmåling
Der er ikke lavet særregler om gennemførsel af trivselsmålinger for elever, der er fordrevet fra Ukraine, med ophold efter særloven, hvorfor de almindelige regler på området også gælder for dem. Dette gælder også i forhold til fritagelse for trivselsmålingen.
Det er skolens opgave at tilrettelægge trivselsmålingen, så elever, der har behov for det, får den fornødne hjælp til at forstå spørgsmålene og gennemføre besvarelsen. Læreren kan eksempelvis hjælpe med at forklare ord og begreber i trivselsmålingen. Det er vigtigt, og det er lærerens ansvar, at vedkommende ikke ser de svar, som de enkelte elever afgiver.